Sjonge, jonge

Sjonge, jonge kan afhankelijk van de intonatie en expressie meerdere betekenissen hebben. Zowel bewonderend als afkeurend, bij ons wordt het op dit moment meestal gebruikt door Thea In afkeurende zin. Op grond van hoe ze de uitdrukking gebruikt weet ik dat het geen perseveratie ( het voortdurend herhalen van dezelfde woorden) is. Perseveraties hebben we in de afgelopen jaren genoeg voorbij zien komen, meestal bleef het gebruik beperkt tot een paar weken, om dan weer over te gaan in een nieuwe uitdrukking. Enige voorbeelden, vandaag, vakantie, zonde. Op dit moment zitten we in de fase dat de korte zinnen beginnen te komen, zoals; Wat gebeurt er – Ik kan het niet verstaan (ik begrijp het niet). – Ik kan het niet geloven – etc. Losse woorden zijn er altijd al geweest, eerst in de vorm van een perseveratie, later met een normaal gebruik, voorbeelden, proost, mooi, fantastisch, telwoorden, etc. Met het terugkomen van korte zinnen, zijn de gebaren ook kwalitatief beter geworden. Bijv. bij de vraag of de haren gewassen kunnen worden, wordt er nu naar de haren gewezen, hiervoor werd er naar de kraan gewezen. Gebaren die wij ook kunnen lezen zijn, binnen, buiten, ver, etc. Mijn / onze ervaring is dat het bijzonder zinvol is om je – in samenwerking met een logopedist – in de afasie materie te verdiepen. Lezen over woordvinding, begrijpen van het Ellis en Young schema en het uitgebreid bespreken van alle testuitkomsten, zoals in ons geval, SAT (Semantische Associatie Test), Palpa 45 en 46, de scenariotest, helpen je om beter met de afasie om te kunnen gaan. Door het niet logisch kunnen beredeneren (door mij althans) blijft het razend moeilijk voor ons maar nog meer voor Thea. Ik wou dat ik de sleutel in handen had om het proces te kunnen versnellen. Geduld is een schone zaak, maar het “spreken” zal beter worden dan nu daar ben ik van overtuigd.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s