Communiceren is een basisbehoefte!

De Logopedist

Communiceren is verworven in de basisbehoeften van de mens, zoals je kunt zien in onderstaande piramide van Maslow, ook wel behoeftenpiramide van Maslow genoemd. Maslow ontwikkelde in de jaren 60 de humanistische psychologie, ook wel de theorie van de toenemende behoefte genoemd. Maslow ziet elk mens als een uniek individu met verschillende drijfveren. Om zichzelf als gezonde persoonlijkheid te kunnen ontwikkelen moet men volgens Maslow een aantal fundamentele menselijke behoeften minimaal bevredigd zijn. Deze fundamentele behoeften zijn aangeboren. De piramide van Maslow zoals hieronder afgebeeld beschrijft in welke gebieden communicatie verworven is, deze vlakken zijn groen gemaakt. De onderste laag is de allerbelangrijkste. Zijn de fysiologische (en belangrijkste!) behoeften niet aanwezig? Dan doen de lagen die er boven liggen er niet toe. Als het fundament niet in orde is, dan stagneert de persoonlijke ontwikkeling. En wat zien we? Logopedisten zijn betrokken bij de onderste drie (!!!) lagen van de behoeftenpiramide…

View original post 521 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s