Logica

Boek

Bij de laatste opdracht van de logopedist Mirjam Top (AfasiePlus), moet ik mij gaan verplaatsen in de logica van Thea bij het non verbaal verwoorden van iets wat ik geacht wordt te gaan  doen. Het heeft iets weg van  “Mannen komen van mars, vrouwen komen van venus”.  In dat boek / toneelstuk  wordt op een komische wijze bewezen dat zelfs bij twee goed communicerende partners er geen garantie is dat zij elkaar altijd direct begrijpen. Mijn conclusie is dan ook dat de opdracht sneller gegeven is dan uitgevoerd. In een vorig bericht gaf ik aan dat Thea wanneer er iets moet gebeuren wijst in de richting  van de gewenste handeling, bijvoorbeeld de keuken of nog moeilijker naar buiten. Ik ga of beter gezegd ging altijd uit van wat er moet gebeuren, de handeling dus. Tot nu toe heb ik geprobeerd Thea een ander aanwijsgedrag aan te leren, tevergeefs blijkt nu. Ook het lezen van afasie literatuur om deze logica te begrijpen helpt niet. Zo ben ik nu op aanraden van Bregje Willems (De Hoogstraat) het boek, Het (voor)beeldige brein van de 3 auteurs Anne-Sophie Beeckman, Erik Robert en Evy Visch-Brink, aan het lezen. De auteurs geven mooi omschreven aan dat zij het linguïstisch vuur willen doorgeven. Zeer interessant hoe in 393 pagina’s het volgende omschreven wordt, Citaat ” In hoeverre kan een medische interventie, zoals Diffusion Tensor Imaging, functionele Magnetic Resonance Imaging, Transcraniële Magnetische Stimulatie, transcraniële Direct Current Stimulation, Intraveneuze Trombolyse, Deep Brain Stimulation, Brain Computer Interfaces, stamceltransplantatie, … deze verworven taaluitval lokaliseren, beperken of zelfs herstellen?

  • Hoe snel gaat deze (r)evolutie?
  • Wat zijn de ethische complicaties van dit alles?” einde citaat.

Ik heb het boek nog niet uit, ik weet niet of het antwoord erin staat, eerlijk gezegd denk ik het niet. Naast dat het boek zeer interessant en lezenswaardig is, geeft het ook aan dat de logopedie (breder gesteld de taal en hersenwetenschap) eigenlijk nog maar een jonge wetenschap is. Goed, terug naar de in vergelijking met dit boek, mijn triviale opdracht. Ik ben maar eens begonnen met wat er in mijn optiek in de keuken zou moeten gebeuren, of dat de juiste insteek is zal moeten blijken, maar ja je moet toch ergens beginnen. Vanuit het pictogram, keuken doen zie je boodschappen >koken >wijntje >eten >toetje >afwassen >vaatwasser. Separaat wordt nog aangegeven, koffie en thee, vuilnisbak> kliko. Rest mij nu de andere vertrekken en het buitengebeuren in kaart te brengen. Goed observeren zal nodig zijn, Thea heeft daarbij de (denkbeeldige) afstandsbediening en ik acteer in het verlengde daarvan.  Ik heb een rijke fantasie, maar dat de rolverdeling in de loop der tijd zo kan wijzigen valt buiten de scope van mijn fantasie. Wordt vervolgd.

Keuken_doen640

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s